photo by: vladimir tatarevic
PrintE-mailShare

Tim Cullen

Tim Cullen ima preko trideset godina iskustva u definisanju zakonskih okvira, javnog pozicioniranja i konstitutivnog razvoja privatnog sektora i sektora međunarodnih organizacija. Nakon funkcije višeg savetnika za spoljna pitanja i Ujedinjene Nacije u Svetskoj Banci, 1999. godine je osnovao kompaniju „Tim Cullen Associates (TCA)“.

Tim Cullen je rođen u Engleskoj 1944. godine. U Irskom gradu Dablin, na fakultetu Trinity Colage, stekao je visko obrazovanje i magistraturu. Na Harvard univerzitetu je završio kurs „Pregovaranje u javnom sektoru“ u okviru Kennedy School of Government. Odrastao je u diplomatskoj sredini uz roditelje koji su obavljali određene funkcije u ambasadama Velike Britanije u Stokholmu i Vašingtonu.

Tim Cullen

1969. godine se zaposlio u automobilskoj kući Ford of Europe. Od 1971. godine je radio kao koordinator poslova za odnose sa javnošću u Fordovim kompanijama širom Evrope. Kasnije je obavljao funkciju portparola za medije u vezi pitanja radnih odnosa i proizvodnje kompanije Ford Motors Company Ltd. (Velika Britanija). 1973. godine prešao je u Dearborn u Mičigen gde je u sedištu kompanije Ford Motors Company radio kao portparol za medije u vezi međunarodnih pitanja, koordinisao poslove odnosa sa javnošću na globalnom nivou i bio savetnik izvozne kompanije Ford Export Corporation za odnose sa javnošću. 1975. godine počeo je da radi na poslovima administratora međunarodnih odnosa sa javnošću za Continental Bank u Čikagu, koja je u to vreme bila među šest najvećih banaka u Sjedinjenim Američkim Državama. Na ovoj funkcije pretežno je sarađivao sa predsednikom banke i sektorima međunarodnog bankarstva i ekonomskih istraživanja.

U Svetskoj Banci počeo je da radi 1978. godine kao portparol za medije. 1980. godine imenovan je za savetnika za odnose sa javnošću za Severnu Ameriku (SAD i Kanada). U aprilu 1984. godine postao je šef odeljenja za spoljne odnose Evropske Kancelarije Svetske Banke u Parizu. Na toj poziciji upravljao je timom koji je bio odgovoran za odnose Banke sa evropskim članicama uključujući njihove vladine kancelarije, parlamentarne skupštine, nevladine organizacije, medije kao i poslovna udruženja. U maju 1990. godine vratio se u Vašington kao glavni portparol Svetske Banke i direktor sektora za informisanje i odnose sa javnošću. Tokom ovog perioda bio je i savetnik za medije predsednika Svetske Banke.

Radeći u Svetskoj Banci obišao je mnoge zemlje. Učestvovao je na brojnim svetskim događajima u poslednjih nekoliko godina, počev od Svetskog samita u Rio de Ženeiru 1992. godine na kome se govorilo o transformaciji Sovjetskog Saveza i zemalja Istočne Evrope ka tržišnim ekonomijama. Autor je knjige „Jugoslavija i Svetska Banka“ (1979) i imao je aktivnu ulogu u radu Svetske Banke na rekonstrukciji Bosne i Hercegovine. Od juna do septembra 1997. godine obavljao je specijalna zaduženja kao predstavnik Svetske Banke u Hong Kongu. Pored funkcije izvršnog direktora u TCA, član je vladine Komisije za finansijsku kontrolu na ostrvu Isle of Man, koja reguliše poslovanje finansijskih institucija i kompanija u jednom od najvećih svetskih offshore finansijskih centara. U junu 2009. godine postao je izvršni direktnor Centra za finansijski menadžment malih zemalja. Centar je osnovan na Oxford univerzitetu sa ciljem da malim i nestabilnim državama pomogne u upravljanju finansijskim sredstvima. Ministri finansija, tela centralnih banaka i regulatornih tela tih zemalja se u okviru ovog centra upoznaju sa programom Finansijskog menadžmenta za male zemlje.

Cullen je saradnik poslovne škole Saïd Business School na Oxford univerzitetu, gde se nalazi na poziciji programskog direktora modula za pregovaranje Oxford Programme on Negotiation koji postoji od 2002. godine. Takođe je viši stručni saradnik fakulteta St. Antony's College, Oxford.

Poverenik je Instituta za poslovnu etiku i Bishop Barrow's Charity (King William's College). Nekoliko godina je radio u Komitetu udruženja za Informacije u okviru Ujedinjenih Nacija. Nakon osnivanja TCA bio je predsednik humanitarne poslovne grupe Worldaware u Velikoj Britaniji. Tokom rada u Evropskoj Kancelariji Svetske Banke bio je predsednik upravnog odbora međunarodne škole International School of Paris.

Oženjen je i ima dvoje dece.